Освітній портал для онлайн-навчання на AWS за два тижні

" alt="">

Як загальноосвітня школа за 2 тижні розгорнула освітній портал для онлайн-навчання більш ніж 1500 учнів на AWS

Навчальний заклад без спеціалізованого ІТ департаменту з відсутністю власної ІТ інфраструктури зіткнувся з гострою потребою забезпечити безперервний безпечний процес для учнів, які роз’їхалися по різних країнах через війну в Україні. Неможливість легко і швидко перенести уроки онлайн була основною проблемою. При виборі рішення потрібно було брати до уваги обмежений бюджет і терміновість завдання.

Враховуючи обмеження, ліцей не міг нехтувати високими вимогами до безпеки. Забезпечення приватності проведення уроків, конфіденційність персональних даних учнів, батьків та персоналу ліцею, а також відповідність вимогам Міністерства Освіти – все це зобов’язувало приділити питання безпеки особливу увагу.

Рішення

У 2023 році за підтримки фахівців Elcore UA та компанії AWS ліцей №157 отримав доступ до сервісів AWS, що допомогло вирішити питання інфраструктури. У зв’язку з обмеженістю кадрових ресурсів було використано Amazon Lightsail. Це дозволило вирішити завдання швидкого розгортання сайту. Ціна рішення – фіксована, обчислюється у кілька доларів, що дозволяє прогнозувати витрати. Завдяки Amazon Lightsail можна створити та персоналізувати веб-сайт всього за кілька кліків за допомогою попередньо налаштованих програм, таких як WordPress, Magento, Prestashop та Joomla. Легкість використання рішення дозволяє виконати подібні маніпуляції, навіть учневі без спеціальної освіти.

Однією з важливих умов було знайти рішення щодо захисту від такого поширеного явища як DDos атаки, адже вони могли паралізувати роботу всього навчального порталу. Рішення щодо захисту від DDos атак зазвичай займають до кількох місяців і коштують кілька десятків тисяч доларів. Ліцей не міг собі дозволити  тривале очікування, як і  жодні великі витрати. У свою чергу, для всіх користувачів AWS надає безкоштовний захист від DDos на рівні інфраструктури. Застосування Amazon Shield та AWS WAF повністю вирішило цю проблему і навіть перевищило очікування команди ліцею.

Ще у період СOVID-19 одним із викликів для навчальних закладів стали активності хуліганів, що проникали на урок та зривали його. Сервіс AWS IAM дозволяє побудувати централізовану систему доступу та прав із застосуванням багатофакторної аутентифікації. Завдяки AWS IAM викладачі та учні впевнені, що ніхто сторонній не завадить навчальному процесу.

Навчальні матеріали, презентації, відео та домашні завдання більш ніж 1500 учнів – досить великий обсяг інформації. Потрібно було підібрати рішення з невисокою вартістю зберігання даних з автомасштабуванням та яке б не вимагало постійного залучення системного адміністратора.

Мінімальні пропозиції СГД, які пропонували ліцею, стартувало від 20 000$. Подібні рішення також включають обов’язок постійного поповнення полиць розширення, необхідність стеження за споживанням електроенергії та розміщення в спеціально обладнаному екранованому приміщенні.

Сервіс Amazon S3 дозволяє необмежено зберігати об’єктні дані, відеофайли та навчальні матеріали. Немає ризику повного фізичного знищення інформації, оскільки вона герграфічно розподілена по кількох ЦОДах і немає локальної прив’язки. Варто зазначити, що завантаження та зберігання даних безкоштовне, сплаті підлягає лише витяг інформації. Це відмінно підходить для бібліотек, бази знань, так як оплата стягується тільки коли користувач отримує дані.

Переваги

В результаті реалізації проекту всього за 14 днів ліцей отримав портал для проведення навчального процесу доступний 24/7 із self-managed інфраструктурою, яка не потребує постійного адміністрування. Сайт за декілька секунд відкривається в будь-якій точці світу, захищений від зовнішніх вторгнень та несанкціонованого доступу, а також має найвищий ступінь катастрофостійкості.

“Для мене як для директора ліцею основним завданням є якісна освіта наших дітей. Інновації завжди асоціювалися для нашої команди зі складністю та дорожнечею, але при цьому компанія Elcore змогла запропонувати просте доступне та якісне рішення. Питання, що нас турбує з часів ковіда ми змогли вирішити протягом 2 тижнів та тепер можемо сконцентруватися на навчанні.”Тетяна Єрмак, директор ліцею №157.

“Для нас цей проект важливий, як соціально значущий і ми раді, що результати перевершили всі очікування!” Олександр Пономарьов, менеджер проекту.

Поширити

Більше корисних новин

[mailpoet_form id="2"]