Програми-вимагачі залишаються основною загрозою, а зловмисники удосконалюють тактику

" alt="">

У першому півріччі 2021 року кількість кібератак різко збільшилася: продукти Trend Micro заблокували 41 млрд загроз, а в Україні було зафіксовано понад 100 млн випадків атак, пов'язаних з електронною поштою

Програми-вимагачі залишаються основною загрозою, а зловмисники удосконалюють тактику

15 вересня 2021 року - Trend Micro Incorporated (TYO: 4704; TSE 4704), світовий лідер в області кібербезпеки, повідомляє, що її продукти в першій половині 2021 року заблокували 40,9 мільярдів поштових загроз, шкідливих файлів та URL-адрес для своїх клієнтів. Це на 47% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Завантажити повну версію звіту Attacks from All Angles: 2021 Midyear Security Roundup («Атаки з усіх боків: огляд загроз кібербезпеки в першій половині 2021 року») можна за посиланням: https://www.trendmicro.com/vinfo/us/security/research-and-analysis/threat-reports/roundup/attacks-from-all-angles-2021-midyear-security-roundup.

Програми-вимагачі в першій половині року залишаються головною загрозою, оскільки кіберзлочинці продовжують полювання на великі компанії та відомих людей. Працюючи з третіми сторонами для отримання доступу до цільових мереж, вони використовували інструменти та методи, що відносяться до категорії постійних серйозних загроз (Advanced Persistent Threat), для крадіжки та шифрування даних жертв.

Банківська галузь значно постраждала: в першій половині 2021 року кількість атак програм-вимагачів збільшилася на 1318% в річному обчисленні.

Програми-вимагачі стали серйозною, але не єдиною загрозою для глобальних організацій в першій половині 2021 року.

Звіт Trend Micro також показав:

  • кількість випадків компрометації ділової електронної пошти (BEC) збільшилася на 4%, ймовірно, в результаті нових можливостей, які зловмисники отримали через пандемію COVID-19;
  • найбільш шкідливим ПЗ, що найчастіше вииявляється, стали майнери криптовалют, випередивши за останні місяці WannaCry та веб-оболонки;
  • учасники The Zero Day Initiative виявили 770 вразливостей, що на 2% менше, ніж у першому півріччі 2020 року;
  • всього було виявлено 164 шкідливих шахрайських додатків, пов'язаних з COVID-19, 54% з яких видавали себе за TikTok.

За оцінками компанії Trend Micro, на Україну в першій половині 2021 року припадає 1,74% всіх активних програм-вимагачів у європейському регіоні, та 0,20% всіх програм-вимагачів у світі (всього їх заблоковано понад 7 мільйонів). Також в країні було зафіксовано понад 108 мільйонів атак, пов'язаних з електронною поштою, та одна спроба компрометації ділової електронної пошти. Додатково продукти Trend Micro заблокували 2,6 млн шкідливих URL-адрес та 3,5 млн спроб користувачів перейти по ним. Заблокували в Україні також 263 ботнетів - їх жертвами стали 2390 користувачів.

Окремо в звіті наголошується, що на початку 2021 року правоохоронні органи Нідерландів, Німеччини, США, Великобританії, Франції, Литви, Канади та України спільно припинили роботу одного з найбільших та давно існуючих ботнетів в світі - Emotet.

«Перший крок на шляху до ефективного зниження кіберризиків - це розуміння масштабу, складності та конкретних характеристик ландшафту загроз, - каже Михайло Кондрашин, технічний директор Trend Micro в СНД, Грузії та Монголії. - На додаток до комплексного захисту Trend Micro від загроз, що швидко ровиваються, таких як програми-вимагачі, фішинг та BEC, наші піврічні зведені звіти надають глобальним організаціям та зацікавленим сторонам безцінну інформацію, яка допоможе їм побудувати більш безпечний світ».

Висновки звіту підкреслюють ефективність та зростаючу потребу в цілісному та масштабованому рішенні для кібербезпеки на рівні підприємства. У міру того, як частота і витонченість загроз продовжують рости, групам корпоративних центрів забезпечення безпеки (SOC) буде необхідна платформа, яка може оптимізувати процес забезпечення безпеки без шкоди для надійності.

Про компанію Trend Micro

Компанія Trend Micro, світовий лідер в області кібербезпеки, що допомагає захистити обмін цифровою інформацією у всьому світі. Платформа кібербезпеки Trend Micro, розроблена з опорою на багаторічний досвід роботи в цій області, глобальні дослідження загроз та постійне впровадження інновацій, захищає сотні тисяч організацій та мільйони людей, а також хмари, мережі, пристрої та кінцеві точки.
Будучи лідером в області хмарної і корпоративної кібербезпеки, Trend Micro пропонує платформу з потужним набором передових методів захисту, оптимізованих для таких середовищ, як AWS, Microsoft і Google, а також інструменти централізованої візуалізації, що дозволяють більш швидко і ефективно виявляти загрози та реагувати на них. Trend Micro - це 7000 співробітників в 65 країнах. Фахівці компанії допомагають організаціям спростити та захистити їх онлайн-середовище. www.TrendMicro.com.

Прес реліз «Trend Micro»

Поширити
[mailpoet_form id="2"]